Myopie

Wat is myopie?

Myopie is ook wel de Latijnse benaming voor “bijziendheid”. Dit betekent dat het oog als het ware te lang is. Doordat het oog te lang is, ligt het brandpunt niet meer mooi op het netvlies, maar ligt het juist ervoor. Daardoor kan iemand niet meer scherp zien in de verte en heeft als gevolg hiervan een min-sterkte nodig.

Myopie komt steeds vaker en op een steeds jongere leeftijd voor. Inmiddels is ongeveer 30% van de wereldbevolking bijziend. De verwachting is dat dit in het jaar 2050, ongeveer 50% zal zijn.

De toename van myopie komt het meeste voor in de leeftijdsgroep van 6 tot 17 jaar. Dit komt door de groeifase van een kind.

Het risico van myopie

Behalve het nodig hebben van een bril, bepaald de hoogte van myopie ook het risico op verschillende oogaandoeningen. Dit wil zeggen dat iedere kwart extra sterkte, zorgt voor meer risico. Deze oogaandoeningen ontstaan dan meestal op een latere leeftijd, denk hierbij aan een leeftijd van vijftig-plus. Onderzoek toont aan dat mensen met een min-sterkte tussen de -5.00 dpt en -7.00 dpt ruim twintig keer meer risico hebben op een netvliesloslating.

Andere risico’s zijn onder andere glaucoom, staar en myope maculadegeneratie. Deze oogaandoeningen kunnen blijvend het zicht verminderen waarbij een bril dan geen oplossing meer kan bieden.

Wanneer een kinder oogtest?

Wij mogen kinderogen testen vanaf een leeftijd van 8 jaar. Is je kind jonger? Dan gaat dit via de orthoptist of oogarts in het ziekenhuis.

  • Een of beide ouders een bril met minsterkte hebben
  • Klachten over hoofdpijn of vermoeide ogen
  • Het schoolbord niet meer duidelijk kunnen zien
  • Dichter bij de televisie gaan zitten
  • Het boek dichterbij houden met lezen
  • Veel knipperen met de ogen
  • Veel in de ogen wrijven

 

Maak online een afspraak via onderstaande button of neem telefonisch contact met ons op. Bij een kinderoogmeting voeren wij ook een aslengte meting uit om het verloop van myopie te kunnen monitoren.

Voor kinderen is er goed nieuws

Omdat myopie wereldwijd steeds vaker en op een steeds jongere leeftijd voorkomt, zijn er veel manieren bedacht om myopie te remmen. En wel met 50%. Hiermee voorkomen we hoge myopie en daarmee ook oogaandoeningen voor deze kinderen.

Is veel kijken op schermen dan ook schadelijk voor kinderogen? Je kan hier niet 100% het antwoord ‘ja’ op geven, maar er is een grotere kans op de ontwikkeling van bijziendheid voor kinderen die veel dichtbij kijken. Maar dit geldt ook voor bijvoorbeeld lezen of knutselen op korte afstand.

Myopie behandeling

Het kan nog niet worden genezen, maar het kan wel geremd worden. Wij zijn gespecialiseerd in het opstellen van een behandelplan om myopie te remmen. Soms kan de behandeling starten bij ons in de winkel en in een ander geval wordt er eerst naar de oogarts doorverwezen.

Verschillende behandelmethodes kunnen zijn:

  1. Leefstijl advies
  2. Myopie remmende contactlenzen
  3. Atropine oogdruppels
  4. Myopie remmende brillenglazen

Voor meer informatie over de verschillende behandelmethodes, kom eens langs bij ons in de winkel.

Onze specialisten

Onze optometristen John en Inge hebben hun ervaring jaren in het ziekenhuis opgedaan en zijn uiterst bekwaam om een goed behandelplan met de ouders bepalen. Denk hierbij aan speciaal ontworpen brillenglazen of contactlenzen voor myope kinderogen. Of het doorverwijzen naar een oogarts voor het voorschrijven van atropine oogdruppels.

We zullen al deze opties met u doornemen.