Myopie

Wat is myopie?

Myopie is ook wel de Latijnse benaming voor “bijziendheid”. Dit betekent dat het oog als het ware te lang is. Doordat het oog te lang is, ligt het brandpunt niet meer mooi op het netvlies, maar ligt het juist ervoor. Daardoor kan iemand niet meer scherp zien in de verte en heeft als gevolg hiervan een min-sterkte nodig.

Myopie komt steeds vaker en op een steeds jongere leeftijd voor. Inmiddels is ongeveer 30% van de wereldbevolking bijziend. De verwachting is dat dit in het jaar 2050, ongeveer 50% zal zijn.

De toename van myopie komt het meeste voor in de leeftijdsgroep van 6 tot 17 jaar. Dit komt door de groeifase van een kind.

Het risico van myopie

Behalve het nodig hebben van een bril, bepaald de hoogte van myopie ook het risico op verschillende oogaandoeningen. Dit wil zeggen dat iedere kwart extra sterkte, zorgt voor meer risico. Deze oogaandoeningen ontstaan dan meestal op een latere leeftijd, denk hierbij aan een leeftijd van vijftig-plus. Onderzoek toont aan dat mensen met een min-sterkte tussen de -5.00 dpt en -7.00 dpt ruim twintig keer meer risico hebben op een netvliesloslating.

Andere risico’s zijn onder andere glaucoom, staar en myope maculadegeneratie. Deze oogaandoeningen kunnen blijvend het zicht verminderen waarbij een bril dan geen oplossing meer kan bieden.

Myopie actieweken

Leurs optiek in Panningen heeft geïnvesteerd in de ogen van kinderen en doet tijdens de myopie actieweken een oproep aan alle kinderen boven de leeftijd van 8 jaar om geheel kosteloos een aslengte meting te laten doen.

Hiervoor hoeft het kind maar kort in een meetapparaat te kijken en het apparaat meet objectief de lengte van het oog. Het onderzoek neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Hiermee kunnen we bepalen hoeveel kans een kind op het krijgen van myopie heeft.

 

*Looptijd myopie actieweken: De gratis oogmeting voor kinderen vanaf 8 jaar is geldig in de periode van 23 januari t/m 28 maart 2023.

Wanneer een meting inplannen?

Wanneer adviseren wij een aslengte meting (myopie controle) te laten doen? (Let op! Leeftijd van 8 jaar of ouder)

 • Een of beide ouders een bril met minsterkte hebben
 • Klachten over hoofdpijn of vermoeide ogen
 • Het schoolbord niet meer duidelijk kunnen zien
 • Dichter bij de televisie gaan zitten
 • Het boek dichterbij houden met lezen
 • Niet meer goed in de verte kunnen zien
 • Veel knipperen met de ogen
 • U ziet uw kind veel in zijn/haar ogen wrijven
 • Regelmatig de ogen dichtknijpen

 

Een meting inplannen?

Maak online een afspraak via onderstaande button of neem telefonisch contact met ons op.

Voor kinderen is er goed nieuws

Omdat myopie wereldwijd steeds vaker en op een steeds jongere leeftijd voorkomt, zijn er veel manieren bedacht om myopie te remmen. En wel met 50%. Hiermee voorkomen we hoge myopie en daarmee ook oogaandoeningen voor deze kinderen.

Is veel kijken op schermen dan ook schadelijk voor kinderogen? Je kan hier niet 100% het antwoord ‘ja’ op geven, maar er is een grotere kans op de ontwikkeling van bijziendheid voor kinderen die veel dichtbij kijken. Maar dit geldt ook voor bijvoorbeeld lezen of knutselen op korte afstand.

Myopie behandeling

Het kan nog niet worden genezen, maar het kan wel geremd worden. Wij zijn gespecialiseerd in het opstellen van een behandelplan om myopie te remmen. Soms kan de behandeling starten bij ons in de winkel en in een ander geval wordt er eerst naar de oogarts doorverwezen.

Verschillende behandelmethodes kunnen zijn:

 1. Leefstijl advies
 2. Myopie remmende contactlenzen
 3. Atropine oogdruppels
 4. Myopie remmende brillenglazen

Voor meer informatie over de verschillende behandelmethodes, kom eens langs bij ons in de winkel.

myopie_specialist_john

Onze specialisten

Onze optometristen John en Ruth hebben hun ervaring jaren in het ziekenhuis opgedaan en zijn uiterst bekwaam om een goed behandelplan met de ouders bepalen. Denk hierbij aan speciaal ontworpen brillenglazen of contactlenzen voor myope kinderogen. Of het doorverwijzen naar een oogarts voor het voorschrijven van atropine oogdruppels.

We zullen al deze opties met u doornemen.