Glaucoom

Wat is glaucoom?

Het is een oogziekte waarbij de oogzenuw zenuwweefsel verliest. Als dit gebeurd verliest iemand delen van het gezichtsveld die niet meer te herstellen zijn. In de meeste gevallen gaat het gepaard met een te hoge oogdruk maar dit is niet altijd het geval. Daarom is het belangrijk om een optometrist of oogarts te bezoeken voor een juiste diagnose. In het beginstadium veroorzaakt glaucoom geen klachten omdat de hersenen kleine blinde vlekken in het beeld kunnen wegfilteren.

Wat is oogdruk?

Het oog staat onder druk door het kamerwater en het glasachtig lichaam. Deze druk is belangrijk zodat het oog zijn vorm kan behouden. Dit zogenoemde water wordt continue ververst. Wanneer er meer water wordt aangemaakt dan afgevoerd neemt de oogdruk toe. De oogzenuw zit aan de achterkant van het oog en kan zenuwweefsel verliezen door de te hoge oogdruk. Een te hoge oogdruk voel je bijna nooit. Alleen als de oogdruk extreem hoog is maar dan is men vaak ook erg misselijk.

Heb ik glaucoom?

Hoe kom je er nu achter of je glaucoom hebt? Een hoge oogdruk voel je namelijk meestal niet. Bij een goede opticiën worden oogdrukken standaard gemeten bij een oogmeting. Wanneer een te hoge druk wordt gemeten is dit een indicatie om verder onderzoek te laten doen bij een optometrist of oogarts.

Wanneer deze oogziekte in de familie voorkomt adviseren we na het 40e levensjaar iedere 3 jaar een oogonderzoek door de optometrist.

Risicofactoren

  • Oogdruk: Boven de 22 mmHg.
  • Familie: Glaucoom in de familie.
  • Leeftijd: Hoe hoger de leeftijd hoe groter de kans op glaucoom.
  • Hoge bijziendheid: (gemiddeld tussen de 2-4x hogere kans op gelaucoom.
  • Bepaalde geneesmiddelen / oogdruppels (bijv. prednison).
  • Ras: Mensen met donkere huidskleur hebben meer risico.
  • Hart- en vaatziekten: (suikerziekte).

soorten glaucoom

Er zijn verschillende soorten, bekijk ze hieronder;

  • Open kamerhoekglaucoom: dit is de meest voorkomende vorm. Deze vorm is meestal chronisch en is in een vroeg stadium nog goed te behandelen.
  • Normale oogdrukglaucoom: Dit is een bijzondere vorm, waarbij er ernstige schade aan de oogzenuw kan plaatsvinden.
  • Gesloten kamerhoekglaucoom: Bij deze vorm is de bouw van het oog zodanig dat er in korte tijd afsluiting van de kamerhoek kan ontstaan met als gevolg acute glaucoom. Mensen die verziend zijn en een sterke plusbril dragen, hebben een grotere kans op deze vorm van glaucoom.
  • Aangeboren glaucoom: deze vorm is zeldzaam, maar glaucoom kan op elke leeftijd optreden.
  • Secundair glaucoom: deze vorm onstaat als een gevolg van andere oogziekten.

Welke klachten?

Glaucoom geeft in het beginstadium vaak nog geen klachten omdat beginnende beperking van het gezichtsveld niet goed opvalt. Naarmate de ziekte voortduurt, worden de veranderingen in het gezichtsveld steeds groter waardoor men minder goed gaat zien.

Wanneer de uitval van het gezichtsveld gaat toenemen zal iemand steeds vaker ergens tegen aanlopen of een voorwerp niet goed aan zien komen. Ook gaat iemand steeds slechter zien wanneer het donker is.

Onderzoek en behandeling

Onderzoek

De optometrist is opgeleid om glaucoom vast te kunnen stellen. Er wordt een oogdruk gemeten. Dit kan met een luchtpufje op het oog of met een contactmeting na een druppel verdoving.

Er word met een lamp in het oog gekeken en er wordt een OCT scan van de oogzenuw gemaakt.

Behandeling

Maak een afspraak met een van onze specialisten om te kijken welke behandeling erbij u past.

Kosten optometrisch onderzoek

Kosten voor een optometrisch onderzoek bedragen € 69,-

Let op! Wanneer glaucoom voorkomt in de familie kunt u bij uw huisarts een optometrisch onderzoek aanvragen. Dit is wanneer uw huisarts aangesloten is bij Cohesie. De kosten worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar als wij een digitale verwijzing hebben ontvangen.